Recyclebaar icon

Gerecyclede keramische tafelbladen

Schoon icon

Kras, hitte en vlek bestendig

Kwaliteitsgarantie icon

Beste prijs-kwaliteit verhouding

Snel in huis icon

Persoonlijke service

Hoe wordt keramiek gemaakt?

Inhoudsopgave

Keramiek wordt vaak vergeleken met marmer. Soms is het onderscheid ook maar nauwelijks te maken. Keramiek kan daarnaast ook veel andere stijlen hebben zoals beton, hout en zelfs een ‘stonelook’. Veel verschillende soorten en uitstralingen, maar waar wordt keramiek eigenlijk van gemaakt? En hoe komt keramiek aan de vele voordelen zoals krasvast en hittebestendig?  

Wat betekent ‘keramiek’? 

Keramiek wordt al eeuwen lang gemaakt en gebruikt. Het woord keramiek is afkomstig van het Griekse woord ‘keramos’. Vrij vertaald betekent keramos leem, pottenbakkersklei of ook wel werk gemaakt van aarde. Daarom is keramiek eigenlijk een verzamelnaam voor alle voorwerpen die van gebakken klei zijn gemaakt. 

De winning van klei en zand 

Onze keramische tafelbladen worden gemaakt van zuivere minerale grondstoffen zoals klei en zand afkomstig uit groeves. Voor de productie van de keramische tafelbladen is maar een beperkte hoeveelheid klei nodig waardoor de aanwezige voorraden nauwelijks worden aangetast. De winning van deze grondstoffen gebeurt zeer zorgvuldig en uiteraard met respect voor flora en fauna. De kleiwinningsgebieden krijgen na afgraving nieuwe bestemmingen, veelal als natuurgebied. In de gebieden die vallen onder de Europese Vogel en Habitatrichtlijnen en Natura 2000 wordt er na een exploitatieperiode altijd een milieu herstelplan geschreven en uitgevoerd.    

Productieproces van keramiek 

Zoals hierboven beschreven, zijn klei en zand de belangrijkste grondstoffen voor het maken van onze keramische tafelbladen. Het volledige productieproces bestaat grofweg uit drie stappen: de voorbewerking van klei, het vormen van de kleimassa en het bakken van de klei. 

De voorbewerking van de klei 

De gewonnen klei uit de groeves wordt opgeslagen om er zo een homogeen grondstofmengsel van te maken. Vervolgens worden er verschillende bewerkingen uitgevoerd op de kleimassa. Als eerste wordt de opgeslagen kleimassa samengeperst en gemalen tot een zeer fijne substantie. Vervolgens kunnen er kleurstoffen worden toegevoegd om de juiste gewenste en egale kleur te krijgen. Tot slot wordt het vochtgehalte meten van de fijne kleimassa en eventueel water toegevoegd. De kleimassa moet namelijk de juiste consistentie hebben voor de volgende stap: het vormen van de kleimassa. 

Het vormen van de kleimassa

Bij het vormen van keramiek bedoelen we het proces waarbij de kleimassa gevormd wordt tot bijvoorbeeld een dun blad wat wij kunnen gebruiken voor onze tafels. De kleimassa wordt onder hoge druk geperst in een stalen matrijs. Het vochtgehalte van de kleimassa is hierbij tussen de 4% en 8% en de druk kan variëren tussen 1500 en 7200 ton. In dit proces eindigen we met een dunne plaat samengeperste klei, maar voor de eigenschappen van keramiek is de laatste stap nodig: het bakken van de klei. 

Het bakken van de klei

De samengeperste kleimassa heeft nog niet alle voordelen en ook zeker nog niet de mooie uitstraling van keramiek. Eerst wordt de kleiplaat verhardt door kort te bakken in een oven. Vervolgens kan het blad vervoerd worden naar een locatie waar de uitstraling van hoe we keramiek kennen wordt toegebracht op het blad. Met de speciale inkjet-technologie kan iedere look worden geprint op het blad. Deze technologie is zo ver ontwikkeld dat echt marmer niet meer te onderscheiden is van de geprinte versie op het keramisch blad. Tijdens dit proces zijn er ook verschillende afwerkingen mogelijk. Het is mogelijk om de toplaag van een keramisch blad te voorzien van een egaal reliëf. Zo kan er juist gekozen worden voor een matte afwerking met de look van natuursteen. Verder kan er ook gekozen worden voor een blad met meer reliëf, zoals houtreliëf. 

Als de juiste print is aangebracht op het blad en de juiste afwerking is toegepast, wordt het blad gebakken. Dit wordt gedaan in speciale ovens waar de temperatuur eerst gelijkmatig wordt opgevoerd tot 1200 graden en vervolgens ook weer gelijkmatig gekoeld wordt tot enkele honderden graden. Uiteindelijk wordt het blad afgekoeld naar kamertemperatuur. Tot slot worden er nog kwaliteitschecks uitgevoerd en na goedkeuring worden de bladen gereed gemaakt voor transport om bij ons verder verwerkt te worden tot jouw salontafel!

Duurzaam

Zowel het productieproces van keramiek als het product keramiek hebben duurzame karaktereigenschappen. Zoals hierboven al kort beschreven is er in verhouding zeer weinig klei nodig om een keramisch blad te maken. Dit betekent dat dus de aanwezige kleivoorraden nauwelijks worden aangetast. Daarnaast draagt het gebruik van klei ook bij aan de vorming van nieuwe natuur en een toename van biodiversiteit.  Daarbij komt ook nog dat er strenge regels zijn omtrent de winning van klei en dat er altijd milieu herstelplannen worden geschreven en uitgevoerd na de winning van klei. 

Daarnaast zijn de keramische producten uniek met een zeer duurzame karakter. De levensduur van keramische producten zijn gemiddeld meer dan een eeuw. Verder zijn keramische producten bestand tegen zware weersomstandigheden. Bovendien zijn de producten, kleurvast, vrij van schadelijke stoffen en weinig milieubelastend door de lange levensduur. Daar komt nog eens bovenop dat Nyture enkel de hoogwaardige restanten van de productie van badkamers en keukens gebruikt bij het maken van de salon tafels. Daarmee dragen wij een steentje bij aan een duurzame en circulaire samenleving. 

Al onze keramische tafelbladen zijn uniek met een duurzaam karakter. 
Maak ook een duurzame keuze en kies voor een salontafel van Nyture!